Επισημάνσεις-Διευκρινήσεις επί του ΦΕΚ 681/06-03-2017 για τις εκδρομές-μετακινήσεις

Έχοντας υπόψη την υπ’αριθμ.33120 Υ.Α. (ΦΕΚ 681/06-03-2017) με θέμα «Εκδρομές-Εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών και μαθητριών Δημοσίων και Ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας»  σας επισημαίνουμε τα εξής:

  • Για την πραγματοποίηση των περιπάτων με μέσο μεταφοράς, των διδακτικών επισκέψεων, των εκπαιδευτικών επισκέψεων (στο πλαίσιο των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων), της μονοήμερης και της πολυήμερης εκδρομής είναι απαραίτητη η συμμετοχή του 70% των φοιτώντων μαθητών/μαθητριών.
  • Οι περίπατοι και οι διδακτικές επισκέψεις εγκρίνονται από το Διευθυντή και το Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου. Ο Διευθυντής του σχολείου ενημερώνει εγγράφως τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τουλάχιστον δύο (2) ήμερες πριν από την πραγματοποίησή τους (Επισυνάπτεται υπόδειγμα εγγράφου 1).
  • Οι ημερήσιες εκπαιδευτικές εκδρομές-μετακινήσεις και εκείνες με διανυκτέρευση στο εσωτερικό εγκρίνονται από τον οικείο Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα δικαιολογητικά προς έγκριση των εκδρομών-μετακινήσεων υποβάλλονται τουλάχιστον επτά (7) ημέρες πριν από την πραγματοποίησή τους (Επισυνάπτονται υπόδειγματα 2 και 3).
  • Οι εκπαιδευτικές εκδρομές-μετακινήσεις στο εξωτερικό εγκρίνονται από τον οικείο Περιφερειακό Διευθυντή Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης, μετά από έλεγχο και εισήγηση του οικείου Δ/ντή Δ/θμιας Εκπ/σης. Τα δικαιολογητικά προς έγκριση των εκδρομών-μετακινήσεων αυτών υποβάλλονται τουλάχιστον τριάντα (30) ημέρες πριν από την πραγματοποίησή τους (Η Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Κρήτης έχει στείλει σχετικό υπόδειγμα και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για μετακινήσεις στο πλαίσιο του ERASMUS).
  • Οι συνοδοί καθηγητές είναι σε αναλογία ένας (1) εκπαιδευτικός ανά είκοσι πέντε μαθητές για μετακινήσεις στο εσωτερικό και ένας (1) εκπαιδευτικός ανά είκοσι (20) για μετακινήσεις στο εξωτερικό, εκτός του αρχηγού. Στην περίπτωση προγραμμάτων, οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στη μετακίνηση πρέπει να είναι οπωσδήποτε μέλη της παιδαγωγικής ομάδας.
  • Οι προκηρύξεις για τις ημερήσιες εκδρομές-μετακινήσεις όπως και οι αξιολογήσεις προσφορών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του σχολείου. Μόνο τα σχολεία που δεν διαθέθουν δική τους ιστοσελίδα αποστέλλουν τα στοιχεία αυτά για ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Δ.Δ.Ε.
  • Μετά την ολοκλήρωση της εκδρομής-μετακίνησης, ο αρχηγός σε συνεργασία με τους συνοδούς καθηγητές συντάσσει:

α) έκθεση σκετικά με τη διεξαγωγή της

β) φύλλο αξιολόγησης των υπηρεσιών που παρασχέθηκαν από το τουριστικό γραφείο.

Τα παραπάνω κοινοποιούνται στη ΔΔΕ, όπου τηρείται φάκελος εκδρομών.

Παρακαλούμε τους καθηγητές που αναλαμβάνουν την διοργάνωση μίας εκδρομής να ανατρέχουν στο ΦΕΚ, το οποίο επισυνάπτουμε, προκειμένου να συλλέγουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται κατά περίσταση για την έγκριση.

O Δ/ντής της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Χανίων

Στυλιανός Γ. Ζερβάκης

Διοίκησης Επιχειρήσεων